A Javascript működése legyen biztosított a böngészőben, máskülönben a weboldal nem töltődik be.

2024-es otthonfelújítási program, támogatás: Újítsd fel az 1990 előtt épült házad 2024-ben

 • Írta: József
 • 2024-04-24
 • Téma: Otthonfelújítás

Újítsd fel az 1990 előtt épült házadat a 2024-es otthonfelújítási program keretében! A cikk részletesen bemutatja a támogatási feltételeket, az igényléshez szükséges dokumentumokat, és a felhasználható összeg lehetséges felhasználási módjait. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy korszerűsítsd otthonodat jelentős anyagi támogatással! A BAUplaza Kft. segít a pályázatban megjelölt hőszigetelő anyagok beszerzésében. Tegyük együtt otthonodat kényelmesebbé és energiahatékonyabbá!

Támogatás célja

Az új 2024-es otthonfelújítási támogatás lehetőséget biztosít az energiatakarékos otthonok kialakítására, dedikáltan azonknál a családi házaknál, amelyek 1990 előtt épültek és földgázzal fűtöttek. A cél, hogy az ingatlan elérje a 30%-os energiamegtakarítást.

 

A támogatás részletei

A támogatásként rendelkezésre bocsátott összeget négy fő beruházási területen használhatjuk fel: az épület külső hőszigetelése, az épület nyílászáróinak cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése és a melegvíz-rendszer korszerűsítése.

Emellett a tervezéssel és előkészítéssel kapcsolatos költségeket is fedezhetjük belőle, de ezek összege nem haladhatja meg a teljes költségvetés 5%-át. Ez azt jelenti, hogy egy 7 millió forintos felújítás esetén maximum 350 ezer forintot költhetünk ilyen kiadásokra. Ide tartoznak az engedélyezési dokumentumok és előzetes tanulmányok elkészítése is, mint például a tulajdoni lap, statikai szakvélemény, közjegyzői tevékenység, tervezői és eljárási költségek, szakértői kiadások, valamint a hiteles energetikai tanúsítvány elkészítése. A felújításnak mérhetően legalább 30%-os energiamegtakarítást kell eredményeznie.

 

Mekkora összegre igényelhetünk támogatást?

A beruházás maximális költségvetése 7 millió forint lehet, amelyhez a teljes otthonfelújítási támogatás legfeljebb 85,7%-ban járul hozzá, az önrészen felül. Ez azt jelenti, hogy a támogatási összeg minimum 2,5 millió és maximum 6 millió forint között lehet, amely egyaránt tartalmazhat kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást.

Példák:

 • 7 millió forintos költségvetés esetén 1 millió forint önrész mellett 6 millió forint támogatást lehet igényelni.
 • 5 millió forintos költségvetésnél 4.285.000 forint támogatást, míg
 • 3 millió forintos beruházás esetén 2.571.000 forint támogatást kaphatunk.

Az önrész tehát a teljes beruházás minimum 14,3%-át teszi ki, ami 7 millió forintos költségvetésnél 1 millió forintot, 5 millió forint esetén 715 ezer forintot, 3 millió forintnál pedig 429 ezer forintot jelent.

Fontos megjegyezni, hogy bár a teljes felújítás költsége meghaladhatja a 7 millió forintot, a támogatás csak ezen keret erejéig igényelhető.

 

Az Igénylés Elbírálásához Szükséges Dokumentumok és Nyilatkozatok

Az igénylés sikeres elbírálásához az alábbi dokumentumokat és nyilatkozatokat kell benyújtani:

 • Érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya, ahol a lakcímkártyán szereplő lakó- vagy tartózkodási hely címe megegyezik a korszerűsítendő ingatlan címével.
 • Munkáltatói jövedelemigazolás, amely általában nem lehet 30 napnál régebbi, mivel ezt a bankok így fogadják el.
 • Tulajdoni lap, amelyből egyértelműen megállapítható a lakóingatlan típusa és építésének éve. Ezek hiányában használatbavételi engedély és térképmásolat is szükséges lehet.
 • Igazolás arról, hogy az igénylőnek nincs adótartozása.
 • Tulajdonos(ok) hozzájárulása, amennyiben az ingatlannak több tulajdonosa van, vagy ha az igénylő haszonélvező.
 • Energetikai tanúsítvány. Ha még nem rendelkezünk ilyennel, a pályázat véglegesítésekor elérhetővé tett listából választhatunk szakértőt és kivitelezőt, de lehetőség van ettől eltérni is.

 

Újdonságok a korábbi támogatáshoz képest

Az új otthonfelújítási támogatás szigorúbb feltételeket szab a pályázók számára, mint a korábbiak. Az új rendszerben csak azok a családi házak jogosultak, amelyek a 1990 előtt épültek és földgáz-hálózatra kapcsoltak. A támogatási összeg és a kamatmentes hitel aránya is megváltozott, így az igénybevétel most 50%-os összeghatárig terjed. Ezúttal viszont nem feltétel, hogy az igénylőnek gyermeke legyen, vagy gyermeket várjon. A támogatást előre meghatározott felújítási munkálatokra lehet csak használni.

 

Mikortól és Hol Lehet Igényelni?

A 2024-es otthonfelújítási támogatás igénylésének eredeti kezdő dátuma június 3-a volt, de ezt az időpontot május végén elhalasztották. Az új indulási dátumot a kormány később határozza meg, várhatóan a nyár folyamán nyílik meg az igénylési lehetőség. Az igénylést az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank által üzemeltetett MFB Pont Pluszokon lehet majd benyújtani. Az első 128 pont május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg. 

Az igénylést személyesen kell benyújtani a kijelölt bankfiókokban a szükséges dokumentumokkal együtt.

 

Az energia-megtakarítás lehetőségei

Az energiahatékonyság növelése nemcsak a fenntarthatóság szempontjából fontos, hanem jelentős megtakarítást is eredményezhet hosszú távon. A modern technológiák és anyagok beépítése az otthonfelújítás során növelheti az ingatlan piaci értékét is.

 

Miben tudunk segíteni?

Cégünktől a hőszigeteléshez, és a homlokzati felület képzéséhez szükséges anyagokat tudod megvásárolni. Ezekre is egyedi árajánlatot tudsz kérni tőlünk.

Ilyen szigetelés az üveggyapot és ásványgyapot, kőzetgyapot, EPS és XPS vagyis polisztirol szigetelés. Ezek mellett minden egyéb segédanyagot is megtalálsz mint a ragasztó, üvegszövetháló, indítósín, élvédő, tárcsás dűbel, homlokzati alapozó, homlokzati színezővakolat, és lábazati színezővakolat.

 

Kép forrása: Freepik.com

#otthonfelújítás #2024 #7 milliós támogatás #állami támogatás #kamatmentes hitel #energiahatékonyság #hőszigetelés #nyílászáró csere #fűtési rendszer korszerűsítés #családi házak #építőanyagok #BAUplaza #zöld otthon #energia-megtakarítás

Utolsó frissítés: 2024-06-03

Weboldalunk használatával elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatunkat